Afslanken, hcg-dieet en vastenkuren

Overgewicht komt in de huidige tijd steeds meer voor en het leidt in veel gevallen tot klachten over de  gezondheid. Gewichtsreductie is dan vaak noodzakelijk. Ortho Kliniek ‘t Gooi maakt daartoe voornamelijk gebruik van voedings-adviezen, dieet-kuren en door de arts begeleidde vastenkuren, een basis-methode uit de (natuur)geneeskunde.

Vasten is al zo oud als de mensheid. In alle culturen en religies wordt het vasten beschreven als vast onderdeel van de leefstijl van de mens. Na een vastenkuur voelt een ieder zich als herboren en zijn vaak een aantal chronische klachten verbeterd of verdwenen.

In de moderne tijd is er niet veel ruimte en tijd meer voor een ouderwetse vastenkuur en in Nederland heerst niet de traditie van het vasten, zoals dat in andere delen van Europa wel het geval was. In Duitsland werd de (vasten)kuur in een “kuuroord” zelfs door de “krankenkasse” vergoed!

Om toch gebruik te maken van de gunstige effecten van vasten en strenge dieetregels, wordt in de Orthokliniek het begrip “vasten” vertaald naar de moderne tijd: Vasten betekent dan het zodanig aanpassen van de voeding, dat er een reinigingsproces plaatsvindt, met verbranding van overtollige vetvoorraden, resulterend in een verbetering van de gezondheid en vaak een vermindering van het (over)gewicht. Dit alles eventueel met tijdelijke ondersteuning van supplementen en medicamenten, om de vetverbranding te stimuleren en het hongergevoel te onderdrukken. Een al meer dan 50 jaar zeer succesvolle methode is de hcg-kuur.

Tijdens een dergelijke kuur kan men gewoon de dagelijkse taken blijven uitvoeren en is het zelfs mogelijk dat niemand in de omgeving merkt dat er sprake is van een strenge dieetkuur. Dit alles onder stricte medische begeleiding van de arts, volgens methodes die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Een strenge dieetkuur en afvallen onder medische begeleiding komt in aanmerking voor vergoeding via de aanvullende verzekering.