CAM-arts en Tarieven

Orthokliniek: een CAM-arts praktijk voor Integrale Geneeskunde.

De Orthokliniek ‘t Gooi is de Consultatieve Algemeen Medische praktijk van dokter J.C.J. (Jaap) Reijntjes. Hij is BIG geregistreerd arts (nr 29023469901), studeerde Biochemie en Geneeskunde aan de Universiteit van Groningen (artsdiploma 1978) en volgde daarna de huisarts opleiding. Nadat hij 11 jaar als apotheekhoudend huisarts had gewerkt, heeft hij een groot aantal cursussen gevolgd in de alternatieve geneeskunde en hij is momenteel gevestigd in Bussum als consultatief algemeen medisch werkend arts met speciale interesse in natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde.

Wat is een Consultatieve Praktijk?

Een consultatieve praktijk is de praktijk van een arts, die niet als huisarts of specialist geregistreerd staat en dus niet vergoed wordt uit de basisverzekering. De arts geeft wel medische consulten en advies of behandeling aan patiënten en cliënten. Het consult wordt geheel of gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering. Voor een afspraak bij een consultatief werkend arts heeft u geen verwijzing nodig. De consulten bij zo’n arts, komen voor in aanmerking vergoeding via de aanvullende verzekering als de arts is aangesloten bij een door de verzekering erkende beroepsvereniging. Dokter Reijntjes is lid van de AVIG (Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde), voorheen de ABNG (Artsenvereniging  voor Biologische- en Natuurgeneeskunde) en tevens van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Men spreekt ook wel van CAM-artsen. De term CAM wordt internationaal gebruikt voor Complementary Alternative Medicine, maar betekent ook Consultatief Algemeen Medisch. De CAM-arts geeft advies op basis van zijn universitaire (huis)arts opleiding, net als een regulier werkend huisarts, maar kan dus ook advies geven op gebied van alternatieve-, aanvullende- of complementaire geneeskunde (huisarts-plus).

Tarieven m.i.v. 2016

Als uitgangspunt voor onze tarieven dient de COTG huisartstarieven voor hulp aan ambulanten of passanten, dus patiënten die een (huis)arts bezoeken, die niet de eigen huisarts is. Tariefbeschikking TB/CU-7053-01 van NZa (Nederlandse Zorg autoriteit) voor incidentele geneeskundige hulp (code 12400) ”door zorgaanbieders, die geneeskundige zorg leveren zoals huisartsen die bieden” is € 25,98 per consult. In Nederland is de gemiddelde consultduur 9,8 minuten (onderzoek NIVEL 1999). Ons ”huisarts plus” tarief is vanaf 2016 vastgelegd op € 90,- per 25 minuten. Behandelingen worden door de arts zelf, of door zijn medische assistent, verricht en de kosten variëren tussen 30 en meer dan 100 euro per keer, mede afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en duur van de behandeling.