hypoglycemische reactie

hypoglycemische reactie (of “HYPOGLYCEMIE”)

Door een overbelasting van het koolhydraatverwerkende systeem kan een stoornis ontstaan in het verwerken van suikers. Er onstaan dan te grote schommelingen in het bloedsuikergehalte. Dit kan gepaard gaan met allerlei verschijnselen. Deze “hypoglycemische reactie” wordt ook “hypoglycemie” genoemd, maar dit ziektebeeld wordt in de reguliere geneeskunde niet erkend.

Vermoedelijk worden de verschijnselen veroorzaakt door de bijwerkingen van de hormonen die betrokken zijn bij de pogingen die het lichaam doet om de overbelasting te bestrijden. Door adrenaline bijvoorbeeld worden hartkloppingen en versnelde ademhaling veroorzaakt. 0ok cortisol en endorfines zouden een rol kunnen spelen.

Deze symptomen lijken trouwens veel op de eerste verschijnselen van hypoglycemie bij diabetespatienten, bijvoorbeeld prikkelbaarheid en motorische onrust.

Met behulp van “Harper’s test” kunnen we de symptomen uitvragen.

Een “hypoglycemische reactie” zou getest kunnen worden door middel van een zogenaamde “verlengde GTT”. Deze test meet de bloedsuikerwaarden na belasting met 100 gr glucose tot 5 uur na het begin van de test. Bij de “Goodman test” vergelijkt men de nuchtere bloedsuiker met de waarde 3 kwartier na het ontbijt. Deze tweede waarde moet dan minstens 50 % hoger zijn.

Als er een sterk vermoeden is op “hypoglycemie”, door de symptomen en afwijkende testwaarden, kan men een behandeling gaan beginnen. Vaak nemen dan de klachten af, hetgeen dan weer een ondersteuning is van de diagnose.

De behandeling bestaat voornamelijk uit dieetadviezen, bijvoorbeeld:

* Geen suiker, zoete voedingsmiddelen en witmeelprodukten, omdat deze direct worden opgenomen in het bloed met als gevolg belasting van de regulatiehormonen.

* Alleen samengesteld-ongeraffineerde koolhydraten zijn toegestaan. Enkelvoudig-ongeraffineerde koolhydraten zijn beperkt toegestaan en vruchten met 15% of meer koolhydraten (suikers) liever niet.

* Meermalen per dag kleine maaltijden gebruiken. Bij een schema van 7 maaltijden zijn de etenstijden dan bijvoorbeeld: acht uur, half elf, een uur, half vier, zes uur, half negen en elf uur ‘ s avonds.

* Liever geen genotmiddelen zoals koffie, zwarte thee, alcohol en nicotine.

* Vooral ongekookt mais/rijstmeel, peulvruchten en zilvervliesrijst.

* Tarwekiemen, granen, rauwkost en lijnolie in verband met vitamine E, omega 3 vetten, zink, chroom, magnesium, selenium, etc.

* Lever versterken: bietensap, wortelsap, grapefruit, witlof, andijvie, radijs, lecithine, vetbeperking

* Zonodig kunnen voedingssupplementen worden gebruikt zoals vit. C, vit. B complex, vit. B5, Chroom, Zink, Magnesium, Mangaan, etc.

 

harper’s test bij hypoglycemie

Lees de genoemde verschijnselen goed door en geef ze een score met een getal. Hierbij betekent;

0: niet

1: zelden

2: 1-2x per week

3: komt vaak voor (bijna dagelijks)

 

0 1 2 3 Voortdurende vermoeidheid

0 1 2 3 Hongergevoel tussen de maaltijd door of ‘s nachts

0 1 2 3 Depressieve gevoelens

0 1 2 3 Slapeloosheid

0 1 2 3 Wakker worden na een paar uur slaap

0 1 2 3 Angstgevoelens (voor mensen, plaatsen of dingen)

0 1 2 3 Moeilijk een besluit kunnen nemen

0 1 2 3 Gebrek aan concentratievermogen

0 1 2 3 Slecht geheugen

0 1 2 3 Neiging tot piekeren

0 1 2 3 Onzekerheid of minderwaardigheidsgevoelens

0 1 2 3 Hevige geemotioneerdheid

0 1 2 3 Geprikkeldheid

0 1 2 3 Veelvuldige huilbuien of een gevoel van “inwendig hui1en”

0 1 2 3 Woede-aanvallen

0 1 2 3 Opblazen van onbelangrijke details (van een mug een olifant maken)

0 1 2 3 Consumptie van snoep, taart, koekjes of frisdranken

0 1 2 3 Consumptie van brood, pasta, aardappelen, rijst of bonen

0 1 2 3 Consumptie van alcohol

0 1 2 3 Dagelijkse consumptie van meer dan 3 kopjes koffie of cola

0 1 2 3 Hunkering naar snoep, frisdranken of koffie tussen de maaltijden door of tussen de middag

0 1 2 3 Slechte arbeidsprestaties onder pressie

0 1 2 3 Hoofdpijn

0 1 2 3 Slaperigheid overdag

0 1 2 3 Slaperigheid of dufheid na de maaltijd

0 1 2 3 Gebrek aan energie

0 1 2 3 Weinig initiatief

0 1 2 3 ‘s Morgens moeilijk op gang kunnen komen

0 1 2 3 Eten als u zich nerveus voelt

0 1 2 3 Maagkrampen of “zenuwen op de maag”

0 1 2 3 Allergieën, astma, hooikoorts, huiduitslag, voorhoofdsholtes

0 1 2 3 Verdwijnen van vermoeidheid na eten

0 1 2 3 Zelfmoordgedachten of -neigingen, gevoel van hulpeloosheid

0 1 2 3 Verveling

0 1 2 3 Nachtmerries

0 1 2 3 Geirriteerdheid voor de maaltijd

0 1 2 3 Hartkloppingen

0 1 2 3 Beverig gevoel bij honger

0 1 2 3 Flauw gevoel als de maaltijd wordt uitgesteld

0 1 2 3 Maagontsteking (-zweer), chronische indigestie, opgezette buik

0 1 2 3 Koude handen of voeten

0 1 2 3 Trillen (beven) van de handen

0 1 2 3 Vertroebeld gezichtsvermogen (wazig zien)

0 1 2 3 Bloedend tandvlees

0 1 2 3 Duizeligheid, licht in het hoofd

0 1 2 3 Zware moeilijke ademhaling, hyperventilatie

0 1 2 3 Snel blauwe plekken

0 1 2 3 Verminderde sexuele belangstelling, -aandrang

0 1 2 3 Slechte coordinatie (dingen laten vallen of ertegenop lopen)

0 1 2 3 Buitensporige transpiratie

0 1 2 3 A-sociaal gedrag, moeilijk in de omgang

0 1 2 3 Spiertrekkingen of krampen

0 1 2 3 Uitzonderlijk dorst

0 1 2 3 Fobieën

0 1 2 3 Gewichtverandering

0 1 2 3 Herhaaldelijk urineren

 

Tel de punten bij elkaar op:

Hebt U meer dan 40 punten dan is de kans op bloedsuikerstoornis groot.

Bij meer dan 80 punten zelfs hoogstwaarschijnlijk!

Bespreek het resultaat met de arts.