Vragenlijst Voor Koolhydraat Stofwisseling Stoornis

* Na een normaal ontbijt heb ik vaak weer trek in iets eten of drinken nog voordat het lunchtijd is. Het lijkt wel of m’n bloedsuiker dan te laag is.

* Ik vind het vaak moeilijk om weer te stoppen als ik eenmaal begonnen ben met het eten van tussendoortjes, zowel zoet als hartig. Als ik 1 koekje heb gehad lust ik wel de hele rol!

* Voel je je wel eens onverzadigd of krijg je opeens trek in iets zoets, zelfs als je net gegeten hebt?

* Als ik eten zie, iets lekkers ruik of aan lekkere dingen denk (of de M van McDonalds ergens zie), dan krijg ik opeens een onbedwingbare zin om iets te eten.

* Eet je wel eens iets, terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Bijvoorbeeld omdat het nu eenmaal “etenstijd” is.

* Als ik ‘s nachts wakker wordt ga ik vaak even iets eten. Dan kan ik weer beter in slaap komen.

* Na een zware maaltijd voel ik me vaak een beetje loom of zelfs hangerig en duf. Dat zijn niet m’n meest actieve momenten van de dag.

* Als ik niet oppas val ik ‘s middags na de lunch of ‘s avonds na het eten bijna in slaap. Ze moeten me dan niet naar een lezing sturen of dia’s laten zien.

* Ga je soms wel eens door met eten ook al ben je eigenlijk al vol? ‘t Is toch zonde van al die lekkere dingen en m’n bord is nog niet leeg, ik wil dat ook nog even proeven, dat ziet er zo lekker uit.

* Ben je een typisch jo-jo dieet type, kom je na elke poging om af te vallen eigenlijk juist steeds meer aan, hetgeen natuurlijk erg frustrerend is en je een schuldcomplex bezorgt. En iedereen zegt dan “Elk pondje komt door het mondje”. Terwijl je zeker weet dat het aan wilskracht niet heeft ontbroken! (Hetgeen ook klopt, want het is gewoon een kwestie van een stoornis in de biochemie van de stofwisseling en geen gebrek aan wilskracht!)

 

SCORE:

 

* 0 – 2x ja : Er is blijkbaar geen sprake van een koolhydraat stofwisseling stoornis.

* 3 – 4x ja : Je hebt mogelijk een lichte koolhydraat stofwisseling stoornis, die meestal goed onder controle te houden is.

* 5 – 7x ja : Deze score geeft aan dat er sprake is van een duidelijke koolhydraat stofwisseling stoornis, zelfs een lichte koolhydraat verslaving. Vooral op momenten van stress, verveling, boosheid, frustratie, vermoeidheid en in de premenstruele periode is het vaak moeilijk om de onbedwingbare eetneiging te onderdrukken. Er ontstaat dan vaak een vicieuze cirkel van frustratie en depressie.

* 8 – 10x ja : Deze hoge score wijst op een stevige koolhydraatverslaving als gevolg van een ernstige koolhydraat stofwisseling stoornis, die vrijwel zeker erfelijk bepaald is.

 

Koolhydraatverslaving komt voor bij 75 % van de mensen met overgewicht en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een aanleg voor insuline resistentie met een te hoge insuline afgifte. Men spreekt wel van het Syndroom X.. Hierbij hoort ook aanleg voor hoog cholesterol, suikerziekte, vocht vasthouden, hoge bloeddruk en aderverkalking. Men kent nog niet alle effecten van insuline. Naast effecten op de suikerstofwisseling heeft insuline dus ook effect op de stofwisseling van aminozuren en vetten. Bij het syndroom X is er dus sprake van een stoornis in de stofwisseling met verstrekkende gevolgen. Het kan alleen met een dieet worden behandeld.

 

HOOGSTE TIJD VOOR EEN K.H.A. DIEET (=koolhydraat arm dieet)